Čokoladice Lion za ZOO Ljubljana

Nazaj k izjavam za javnost
Ljubljana

Ob zaključku kampanje za čokoladice Lion je podjetje Nestlé Živalskemu vrtu Ljubljana namenilo donacijo za oskrbo velikih mačk. V kampanji so poleg glasbenika Trkaja sodelovali tudi nekateri znani Slovenci, ki so s fotografijami svojih ljubljenčkov 'levčkov' prispevali k povišanju zneska donacije.

V minulih mesecih smo po ljubljanskih ulicah lahko sledili Trkaju na sprehodih s posebnim štirinožnim prijateljem 'levom'. Ko ga je izgubil, ga je z njim iskala vsa Slovenija, tudi skrbniki čokoladic Lion v Sloveniji.

Zgodba, ki smo ji sledili, je bila del kampanje ob dopolnitvah okusov čokoladic Lion. Podjetje Nestlé se je odločilo, da jo ob zaključku oplemeniti z donacijo Živalskemu vrtu Ljubljana, kjer sicer trenutno nimajo leva, skrbijo pa za kar nekaj čudovitih velikih mačk. Poleg Trkaja, ki je sprehajal 'leva', ga izgubil in s pomočjo vse Slovenije spet našel, so k sodelovanju povabili tudi nekaj znanih Slovencev. Ti so z objavo 'selfie' fotografij sebe in svojih štirinožnih ljubljenčkov, preoblečenih v leve, prispevali k povečanju zneska donacije.

Končni znesek donacije je znašal 2.000 EUR. Z njim bo Živalski vrt Ljubljana kupil igrala, ki bodo sibirske tigre spodbujala h gibanju. »V naravi se morajo živali gibati, da preživijo, v Živalskem vrtu pa za njihovo gibanje skrbimo zaposleni. Z različnimi novostmi in presenečenji jih spodbujajmo, da vohajo, opazujejo, označujejo, se valjajo, se kopajo, lovijo, trgajo, tečejo in skačejo. Zato bomo donacijo namenili napravi, ki bo sibirska tigra spodbujala k teku in skokom na plen. Na ta način bomo poskrbeli, da se bosta gibala podobno kot tigri v naravnem okolju,« je povedala mag. Zdenka Ban Fischinger, direktorica Živalskega vrta Ljubljana in se podjetju Nestlé zahvalila za donacijo.

Donacijo so v ZOO Ljubljana sprejeli v petek, 9. maja 2015, ko so za organizatorje kampanije pripravili spoznavni dan velikih mačk iz ljubljanskega živalskega vrta. Ob tej priložnosti sta ZOO Ljubljana obiskala Trkaj in Darko Tkavc, direktor Nestlé Adriatic d.o.o. ter si skupaj z direktorico ZOO Ljubljana Zdenko Ban Fischinger, pod vodstvom oskrbnika Matija Ramšaka, ogledala vsakodnevno oskrbo velikih mačk.

Ogledali so si tudi šprint gepardov ob pomoči posebne naprave, katere avtor je oskrbnik velikih mačk Matija Ramšak, ki je pokazal napravo, ki že deluje pri gepardih in bo zdaj zaživela še pri tigrih. Poleg tekaške naprave Matija razvija tudi posebne krmilne bokse za tigre, ki se bodo odpirali ob naključnem času in tako čas hranjenja, način iskanja ter uspešnost lova močno približali tistemu v naravi. Matija, oskrbnik tigrov in gepardov, je bil donacije še posebej vesel in se je še isto popoldne odpravil k prijateljem snovat nove ZOO inovacije.

Strokovna vodja Barbara Mihelič je ob tem dodala, da trenutno razvijajo program posvajanja igrač in popestritvenih rekvizitov za njihove živali. Na ta način bodo tudi z nižjimi zneski donacij lahko ustvarili pomembne izboljšave bivanja živali. Vesele pa jih niso le živali. Prav otroško veseli in razpoloženi so bili včeraj vsi oskrbniki velikih zveri, ko so že prvič testirali tekaško napravo pri tigrih. Preizkus se je končal 1:0 za tigrico Vito. Zagotovo pa je nič manj ne bodo veseli obiskovalci, ko bodo največje mačke sveta opazovali pri lovu.

Konec sporočila!