Sort by
Sort by

Trudimo se, da bi bil zajtrk najboljši.

In vse to le zate. Želeli ste več polnozrnatih žit, manj sladkorja. Poslušali smo vas in trdo delali na izboljšavah in eden od rezultatov so polnozrnata žita kot glavna sestavina celotne ponudbe kosmičev Nestlé za zajtrk. S svojim glasom pomagaš narediti zajtrk vsak dan boljši. Izvedite več na teh spletnih mestih

 

 

CTA Button Item
Kosmiči Nestlé postajajo vedno boljši za vas

Nestlé ve, kako pomembna je prehrana za vašo družino, zato so naši strokovnjaki porabili 12 let za prilagajanje receptov in iskanje novih načinov za njihovo izboljšanje. Tako smo lahko prepričani, da bodo naši kosmiči zadovoljili vse vaše potrebe, hkrati pa bodo zelo okusni.

Otrok jesti žitarice
Dekle jedo žitarice
Nestle Nesquik žita

 

 

Zgodba o celih polnozrnatih zrnih

Polnozrnata žita so bogatejša s hranili kot 'bela' hrana. Morda poskusite s polnozrnatimi žiti in preverite, kako vam je všeč?

Polje in sončni zahod

Polnozrnato žito je dobesedno samo to, polnozrnato žito. Polnozrnata žita zagotavljajo našim žitom vlakna iz zunanje plasti (otrobi), vitamine in minerale iz hranljivega jedra (kalček) ter škrobne ogljikove hidrate in beljakovine, ki se nahajajo v središču zrna (endosperm).

V kosmičih za zajtrk Nestlé želimo ohraniti tisto, kar je dragoceno. Vemo, da so polnozrnata žita pomemben del raznolike, uravnotežene prehrane, zato si prizadevamo povečati količino polnozrnatih žit v vseh naših žitih.

Pri predelavi zrn za 'bela' živila, kot so bel kruh, bel riž in testenine iz bele moke, se zunanji deli zrn zavržejo in uporabi se samo sredinski del. A brez panike – predelana živila niso tako slaba, le ne vsebujejo toliko hranilnih snovi kot njihovi celi sorodniki.

Lupina: z vlakninami bogata zunanja lupina vsebuje beljakovine, vitamine skupine B in antioksidante

Endosperm: škrobnat srednji del vsebuje beljakovine in ogljikove hidrate za energijo ter nekaj vitaminov B

Kalček: Notranji del je bogat s hranili, vsebuje vitamine B skupine in vitamin E ter minerale, kot so magnezij in omega-6 maščobne kisline.

Polnozrnata žita vključujejo polnozrnato ječmenovo, riževo, ajdovo, bulgurjevo, proso, koruzno in polnozrnato pšenično moko. Živila, pripravljena s temi sestavinami, so tudi viri celih zrn in vključujejo kruh, testenine ali krekerje.

Polnozrnato žito je neopevan superjunak. Narava je žita napolnila z vitamini, minerali, vlakninami in antioksidanti, ki skupaj zagotavljajo številne koristi za zdravje. Obstajajo trdni (in vedno večji) znanstveni dokazi, ki povezujejo polnozrnata živila z zmanjšanim tveganjem za številne nenalezljive bolezni – vključno s srčno-žilnimi boleznimi, sladkorno boleznijo, debelostjo in nekaterimi vrstami raka. Organi javnega zdravja, nutricionisti in zdravstvene organizacije, vključno s Svetovno zdravstveno organizacijo, priporočajo uživanje polnozrnatih žit namesto rafiniranih.

Čeprav bi moral vsak od nas zaužiti približno 50 g polnozrnatih žit na dan, ocenjujejo, da večina od nas poje manj kot četrtino tega. To še posebej velja za otroke – nekaj, kar lahko vpliva na zdrave prehranjevalne navade pozneje v življenju. Kot podjetje, ki proizvaja žitarice za zajtrk, smo v edinstvenem položaju – vsako jutro smo na mizah milijonov družin. Našim potrošnikom lahko pomagamo povečati vnos polnozrnatih žit z enim preprostim obrokom. Da bi bilo še lažje, z izbiro naših kosmičev zelene zastave veste, da dobite najmanj 8 g polnozrnatih žit na porcijo.

Polnozrnata žita so polna dobrih stvari – beljakovin, vlaknin, vitaminov B, antioksidantov in mikrohranil. Je tudi osnova planetarne prehrane. Planetarna dieta je uravnotežena prehrana, ki je sestavljena predvsem iz živil rastlinskega izvora, kot so polnozrnata žita, sadje, zelenjava, oreščki in stročnice, z majhnim, a pomembnim deležem mesa in mlečnih izdelkov. Nedavno poročilo v Lancetu (https://eatforum.org/eat-lancet-commission/) in raziskave WWF kažejo, da bi planetarna prehrana lahko zmanjšala izgubo divjih živali za do 46 %, upočasnila krčenje gozdov in zmanjšala učinek tople grede vsaj za 30 %.

Strokovnjaki svetujejo, da ciljamo na 3 porcije polnozrnatih žit na dan. Porcija je približno 16 g polnozrnatih žit – to je lahko rezina polnozrnatega kruha, 2 ovsena kolača, 3 skodelice pokovke ali tri polne žlice kuhanih rjavih testenin. Večina od nas teh ravni polnozrnatih žit ne vključi v svojo prehrano. Skleda kosmičev zjutraj je odličen način, da začnete dan s polnozrnatimi žitaricami.

Da bi potrošnikom pomagali prepoznati, katera žita vsebujejo cela zrna, smo na vrh naše embalaže dodali značilen zelen trak. Kadarkoli na naši embalaži vidite zeleno zastavo Nestlé z oznako polnozrnate žitarice, ste lahko prepričani, da vsebuje vsaj 8 gramov polnozrnate žitarice v vsaki porciji.

Vse že pripravljene kosmiče za zajtrk morajo iti skozi neko obliko predelave, da so užitne. Ta postopek ne vpliva na količino celih zrn v naših žitih. Naša žita so narejena po zelo enostavnem postopku - cela zrna se zmeljejo, sestavine se premešajo, nato se žito oblikuje in skuha.

Nekateri vitamini v celih zrnih se s segrevanjem zmanjšajo (vključno z nekaterimi vitamini B), vendar toplota ne vpliva na druga hranila, kot so vlaknine. Na srečo je večina naših žit obogatena s ključnimi vitamini. S tem se obnovi naravna raven vitaminov, kot so tiamin, riboflavin in niacin.

Polnozrnate žitarice
Piškoti v mleku
Za zajtrk poskusite kosmiče – neustavljivi so!

Žitni kosmiči so okusen način za najboljši zajtrk. Samo nalijte mleko v skledo, dodajte kosmiče in najljubše sveže sadje in to je to. Uravnotežen zajtrk, bogat z bistvenimi hranili v le nekaj minutah. Začnite!

Kosmiči za zajtrk so večinoma sestavljeni iz žitaric. So odličnega okusa, v kombinaciji z mlekom ali jogurtom pa vam zagotovijo celo vrsto hranilnih snovi, vključno z ogljikovimi hidrati, beljakovinami, maščobami, sladkorjem, vlakninami ter številnimi vitamini in minerali. Če izberete žitne kosmiče s polnozrnatimi žitaricami, zadostite še več telesnim potrebam. Celo zrno je ohranilo vse svoje užitne dele, ki so odličen vir vitaminov, mineralov, vlaknin, škroba in drugih hranil.

Obogatite svojo prehrano

Ali ste vedeli?

Se res vse vrti okoli sladkorja?

Večina žitnih kosmičev je obogatena z vitamini in minerali. Zaradi tega so še bolj hranljivi in so odličen način, da vsa družina dobi priporočene dnevne količine določenih hranil. Nekatera žita so na primer obogatena s kalcijem, ki je pomemben za razvoj in rast otrokovih kosti. V kombinaciji z mlekom bo dobil še več!

Nedavna evropska raziskava med najstniki, starimi od 12 do 17 let, je pokazala, da so tisti, ki so jedli žitarice, zaužili več kalcija kot njihovi prijatelji, ki so za zajtrk jedli drugo hrano. Zaužijejo tudi več magnezija, vitaminov skupine B, kot so folat (B9), vitamin B12, riboflavin (B2) in vlaknine. Sploh ni slabo za en zajtrk.

Žita so glavna sestavina kosmičev za zajtrk. Čeprav kosmiči vsebujejo tudi sladkor, je le-ta prisoten predvsem zaradi barve, teksture in okusa. Vendar to ne pomeni, da ga je preveč – v Združenem kraljestvu žitni kosmiči prispevajo le približno 5 % (5-6 % odrasli in 8 % otroci) celotne količine dodanega sladkorja, ki ga zaužijemo.