Sort by
Sort by

Koliko vode naj pije vaš otrok na dan?

Otrok pije vodo
 

3  min. branja

Človeško telo sestavlja ogromna količina vode - skoraj 70%, kar v veliki meri razloži, zakaj je tako potrebna za nas. Izjemno je pomembna za vsako odraslo osebo in predvsem za otroke, saj jim daje energijo, jim pomaga, da rastejo zdravo in povečajo koncentracijo. In to je le en majhen del koristi, ki jih voda prinaša človeku.

Voda pomaga pri pravilni presnovi in krepi možgane, mišice in vse organe. Poleg tega uravnava našo telesno temperaturo in pomaga izločati toksine. Ko smo dehidrirani, je naše telo pod stresom. Pogosto takšna nevarnost ogroža majhne otroke, ki v igrah in zabavi pozabijo piti vodo in na splošno piti tekočino, zaradi česar se otroci slabo počutijo. V takem primeru se lahko otrok počuti izčrpan, ne da bi razložil, zakaj. Včasih ne preživimo celega dne pri svojem dediču in se tudi ne spomnimo, kakšen bi bil lahko razlog za njegovo stanje.

Zelo pomembno je, da poznamo posledice dehidracije. To so: splošna utrujenost, zmanjšana koncentracija, razdražljivost, oslabljen spomin in zato nižje ocene v šoli. In s hudo dehidracijo so že pokrita številna zdravstvena tveganja, zato je dobro, da otroka opomnite, da pogosteje pije vodo.

Dnevni vnos vode naj bo v skladu s kilogrami malčkov. Pomembno je vedeti, da vsak malček ne more in ni mu treba popiti količine vode, ki jo vnese odrasla oseba. Zaradi tega Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da otroci, stari od 0 do 12 mesecev, zaužijejo do 1 L vode na dan. Upoštevajte ta priporočila, da boste otroku pomagali, da bo zdrav, vesel in poln energije. Ne pozabite, da vsak dan izgubljamo vodo iz svojih teles, ko se znojimo in tudi ko dihamo. Kadar se otrok ukvarja s športom ali intenzivnejšo telesno aktivnostjo, mora spiti več tekočine, kar je ključnega pomena, saj med igro porabi veliko te tekočine in izgubi moč in energijo. Poleti ali ko ima otrok prehlad, mora zaužiti tudi več tekočine, ker krepi imunski sistem in telesu omogoča hitrejše spoprijemanje z boleznijo.

Vsi pa vemo, da otroci včasih nočejo piti vode. V takem primeru moramo narediti tekočino, ki je življenjsko pomembna za njih, bolj privlačna in jim hkrati pomagati, da nehajo uživati sladke pijače, ker vsebujejo preveč sladkorja, ki škoduje njihovemu zdravju in jim ne daje energije, ki jo potrebujejo. Naš nasvet je, da vrč napolnite z vodo s koščki otrokovega najljubšega sadja. Tako boste sladkali okus vode in vonj vode naredili bolj udoben.

Zelo pomembno je ustvariti navado, da otrok redno pije vodo. Na primer, dobro bi bilo, da mu vsako jutro in tudi zvečer pred spanjem dajte kozarec vode. Tako bo dojenček dan začel z energijo in mu pomagal do zdravega spanca.

Ujemite dojenčkov vnos vode glede na njegovo težo in višino. Tako se bo vaš otrok izkazal ne le v šoli, ampak tudi v življenju.

Avtor:

Lazar Radkov, strokovnjak za šport in zdrav življenjski slog