Sort by
Sort by

Viri rastlinskih beljakovin med postom

Viri rastlinskih beljakovin med postom
 

Obdobje posta prinaša spremembe v vaši dnevni prehrani, vendar lahko na to gledate kot na priložnost, da preizkusite nove kombinacije. Čeprav živila na rastlinski osnovi pogosto skrivajo več hranilnih snovi, kot ste mislili, je pomembno, da med postom dobite vsa potrebna hranila, kot so beljakovine. 

Spodaj je seznam 6 beljakovin rastlinskega izvora, ki bodo zagotovile uravnoteženo prehrano med postom.

Kvinoja

Kvinoja izvira iz družine starodavnih žit, ki so jo na ta način poimenovali zato, ker jih gojijo tisoč let in so doživeli zelo malo genetskih sprememb. Kvinoja poleg precejšnje količine beljakovin vsebuje tudi veliko drugih hranil, kot sta železo in magnezij, pa tudi več vlaknin kot številna druga žita.

Na splošno lahko riž nadomestite z kvinojo v vseh receptih in to čudovito žito je kot nalašč tudi za solate, juhe in enolončnice.

Tofu

Tofu je vsestransko rastlinsko živilo, narejeno iz sojinega mleka. Na splošno je soja odlična za vegetarijance zaradi visoke vsebnosti beljakovin, železa, kalcija in fosforja.

Da bi uživali v vsestranskosti sira tofu, velja omeniti, da bo ta hrana prevzela aromo omake ali pusto jed, v kateri se kuha. Poskusite v ponvi zmešati nekaj sojine omake in svoje najljubše začimbe, sezamovo olje in nekaj medu, nato dodajte drobno sesekljan česen in drugo zelenjavo.

Kot dodaten vir beljakovin za nemasten obrok lahko dodate tofu v svoj jutranji smoothie.

Fižol

Fižol poleg tega, da vsebuje veliko beljakovin, vsebuje tudi veliko koristnih snovi za vaše telo, kot so železo, cink, magnezij in vlaknine. Na splošno se priporoča za izboljšanje prebave, njegova tekstura pa pomaga nadomestiti živalske beljakovine v številnih jedeh. Na primer, lahko se odločite za fižol burger, če želite malo postreči med postom.

Za fižol burgerje zmešajte pločevinko pečenega rdečega fižola z dvema rezinama zdrobljenega kruha, malo čebule, ki ste jo prej spekli, nekaj žlic moke in najljubšimi začimbami, kasneje pa lahko burgerje pripravite v rahlo segreti ponvi.

Čičerika

Čičerika vsebuje veliko vlaknin in beljakovin in je nepogrešljiva pri prehrani, kot je mediteranska. Lahko ga damo v solate in enolončnice, vendar je eno najbolj priljubljenih živil na osnovi čičerike hummus. Pripravite dve pločevinki čičerike z olivnim oljem, namaz s sezamom (znan tudi kot tahini), dve rezini česna, sol, poper, kumino in limonin sok. Lahko poskusite, ko gre za količine, da dobite popoln humus za vas, ali pa lahko dodate druge okuse, kot je paprika.

Mandlji

Mandlji so odličen vir beljakovin - le 100 g mandljev vsebuje 21,15 g beljakovin. Mandlji so prav tako bogati z vitaminom E, kar pomeni, da so pomemben vir antioksidantov. To vam lahko pomaga vzdrževati težo. Tudi uživanje mandljev je lahko koristno za zdravje srca in ožilja ter lahko pomaga pri preprečevanju sladkorne bolezni.

Priporočljivo je zaužiti mandlje z lupino, da porabite vsa hranila. Poskusite zamenjati enega od dveh priporočenih obrokov za pol dneva s peščico mandljev. Med postom lahko dodate nasekljane mandlje v solato, sojin jogurt ali sojino mleko z žiti.

Arašidovo maslo

Arašidovo maslo je polno hranilnih snovi, ki so, če jih uživamo zmerno, dolgoročno lahko koristne za vaše zdravje.

Arašidovo maslo poleg tega, da je okusno, vsebuje beljakovine, magnezij, kalij ter vitamina E in B6. Čeprav je popolno zjutraj na rezinah rženega kruha, lahko v solatni preliv dodate tudi arašidovo maslo. Samo zmešajte dve žlici naslednjih sestavin: arašidovo maslo, sojino omako, med in kis. Nato dodajte česen, ingver in nekaj vode, da dosežete želeno konsistenco.

Ob toliko okusnih izbirah ne boste imeli občutka, da je obdobje posta!