Sort by
Sort by

Vrste izkrivljanja hrbtenice

Vrste izkrivljanja hrbtenice
 

3 min. branja

Ko govorimo o pridobljenem izkrivljenju hrbtenice, ki se je sčasoma razvila, je pomembno upoštevati naslednje dejavnike:

- izkrivljenje hrbtenice ni gripa in ne mine v tednu ali dveh. Za zdravljenje je potreben čas, doslednost in leta intenzivnega in osredotočenega dela!

- izkrivljenje hrbtenice ni nekaj, kar otrok lahko premaga ali pa bo šlo samo od sebe.

- izkrivljenje hrbtenice je posledica nepravilne drže in mišičnega neravnovesja.

Vrste izkrivljanja hrbtenice:

SKOLIOZA –DEFORMNOST HRBETNICE, KI SE MANIFESTIRA V STRANSKI UKRIVLJENOSTI HRBETNICE (LEVO ALI DESNO)

Skolioza – Deformnost hrbetnice, ki se manifestira v stranski ukrivljenosti hrbetnice. Če hrbtenica pri popolnoma zdravi osebi izgleda pravilno, je pri skoliozi ukrivljena levo ali desno in se najpogosteje manifestira v obliki črke S. Zaradi nepravilnega nalaganja vretenc se počasi odmikajo od svoje osi, kar znatno poveča obremenitev medvretenčnih diskov, kar vodi v togost, nelagodje , otrplost nog in rok, pogoste bolečine v vratu, rami in hrbtenici. Skolioza je lahko posledica tudi ravnega stopala. V primeru ravnega stopala telo samodejno poišče svoj "udoben" položaj, funkcijo blažilnikov pa prevzame hrbtenica. Eden prvih simptomov skolioze je razlika v ramenih in asimetrija razdalje od ramena do pasu.

V začetni fazi (funkcionalna skolioza) opazimo asimetrični povoj na enem delu na strani hrbtenice, ki ga v drugem delu ni, v napredni fazi (strukturna skolioza) pa pride do izbokline ali ukrivljenosti ene od obeh polov prsnega koša naprej in diametralno nazaj. Ta vrsta asimetrije, ki je bila predstavljena v daljšem časovnem obdobju in ni obravnavana s posebej izbranimi in strukturiranimi vajami, vodi v diskopatijo, disko hernijo na različnih nivojih in trajno poškodbo notranjih organov.

KIFOZA – POVEČANA UKRIVLJENOST V ZGORNJEM DELU HRBETNICE (TORAKALNI DEL), KAR VODI DO NASTANKA GRBINE

Kifoza - povečana urivljenost v zgornjem delu hrbetnice (torakalni del), kar vodi do nastanka grbine. Pogosto skupaj s kifozo obstaja tudi ledvena lordoza (povečana ukrivljenost pasu navznoter proti predelu trebuha) – okrogla vdolbina hrbta. Podobno kot pri drugih vrstah izkrivljanja hrbtenice (skolioza, lordoza) tudi ta vrsta asimetrije/ distorzije vodi v togost, močne bolečine v hrbtenici, ramenih in vratu ter preprečuje normalno delovanje notranjih organov in tkiv. Predpogoji za razvoj kifoze so nepravilna / poševna drža, nepravilen sedeči položaj, dolgotrajno sedenje in pomanjkanje gibanja, pospešena rast v puberteti, nezavedna želja po skrivanju rasti prsi na dekletih, velike prsi pri ženskah itd.

LORDOZA – POVEČANA UKRIVLJENOST PASU V PREDELU TREBUHA (LEDVENI PREDEL – SPODNJA HRBTENICA)

Lordoza - Povečana ukrivljenost pasu v predelu trebuha (ledveni predel - spodnja hrbtenica). Obstaja pri bolnikih s sproščenimi trebušnimi mišicami. To je stanje (težava), ki pogosto obstaja in mnogi ljudje sploh ne vedo, da je njihov položaj telesa predpogoj za hude bolečine v spodnji hrbtenici v nekem trenutku njihovega življenja. Povečana lordotična ukrivljenost je tudi predpogoj za nastanek hernije ledvenega diska zaradi gibanja težišča človeškega telesa zaradi nosečnosti, dolgotrajnega stojanja v pokončnem položaju, prenašanja bremen itd. Povečano ukrivljenost pasu pogosto spremlja kifotična drža ali tako imenovani okroglo upognjeni hrbet.

Avtor: Marusya Ivanova

https://www.jiveiaktivno.bg/zdravosloven-zhivot/aktiven-zhivot/sport/vsichko-koeto-tryabva-da-znaesh-za-striyt-fitnesa