Sort by
Sort by

Vse, kar morate vedeti o street fitnessu

Ženska na uličnem fitnesu
 

3 min. branja 

Zdravi in aktivni življenjski slogi danes postajajo vse bolj priljubljeni in verjetno ste večkrat slišali izraza "street fitness". V naslednjih vrsticah boste natančno razumeli, kaj je street fitness, od kod izvira, kakšne so njegove prednosti in kakšno pripravo potrebujete, če ga želite vaditi.

Street fitness je šport, ki vključuje vaje za moč in zunanje aktivnosti. Naprave, ki jih je mogoče uporabljati, so različne - povezave, vzporedni ročaji, držaji in drugo. Kot morda predvidevate, street fitness  (ali street workout) izvira iz ZDA, kjer se je leta 2008 skupina Američanov odločila, da bo zgradila svoj lastni vadbeni kompleks z uporabo javne površine v soseščini. In ker živimo v digitalni dobi, je šport pridobil priljubljenost s svetlobno hitrostjo z videoposnetki, objavljenimi na družbenih omrežjih.

Ulične vadbe niso le dobra fizična, ampak tudi družbena aktivnost. Preprosto se zberete s prijatelji in telovadite in možnost, da spoznate veliko novih in osebno zanimivih ljudi, ni izključena.

Street fitness vam ne daje le moči in vzdržljivosti, ampak vam daje tudi svobodo. Tu ni trenerja, vse rešitve so odvisne od vas. Druga velika prednost tega športa je, da ga trenirate na čistem zraku.

Če vas je ideja o vadbi zunaj že osvojila, imamo nekaj koristnih nasvetov. Prvo in morda najpomembnejše je, da ne izgubite motivacije. Dejstvo, da ne morete dvigovati uteži 50-krat zapored, je razumljivo. Ne pozabite, da je za dosego ciljev potrebna vztrajnost in da je treba stalno in postopno naraščati.

Prispeli smo tudi do opreme. Ne potrebuje nič drugega kot rokavice in jopič. In ko je zunaj hladno, si lahko kupite vadbene stojala, da se premaknete domov.

Zanimivo je, da se otroci lahko ukvarjajo z street fitnessom. So bolj trpežni, kot si mislimo, in lahko izvajajo vaje z močjo že v zgodnji starosti, seveda pa mora biti njihov program lažji od programa za odrasle in biti v skladu s njihovo fizično kondicijo.

Kakšna fizična priprava je potrebna, preden začnete telovaditi na ulici?

Če moramo biti iskreni, skorajda ni potrebna fizična priprava. Pomembno je biti pozoren na poškodbe in travme, bodisi pretekle ali sedanje. Pred začetkom street fitnessa se morate obvezno posvetovati z zdravnikom. Po tem začnite z lahkimi vajami in ne obupajte, če so vaši rezultati nižji. Superman obstaja le v stripih.

 

Avtor: Kristina Kirova
Vir: Yordan Yovchev