Sort by
Sort by

Prebavne motnje črevesja in pomen vlaknin

Prebavne motnje črevesja in pomen vlaknin
 

Ravno mimo praznikov ste uživali v pravih kulinaričnih dobrotah. Ker pa vaša prehrana ni bila uravnotežena, je vaše delovanje črevesja trpelo. Vrnili ste se v službo in vaši delovni dnevi sploh niso udobni. Poleg tega ste imeli toliko dela, da ste pozabili na telesne aktivnosti in hidracijo. Ko pomislite, da boste morda lahko delali od doma, vendar nekaj srečanj ne morete zamuditi. 

 

Vse, kar potrebujete, je, da regulirate ćrevesja. Pojdite k zdravniku ali farmacevtu, ki vam bo ponudil najboljšo rešitev za ozdravitev in družinske počitnice brez hitrca: Nestle Optifibre. V nobenem trenutku boste kot novi!

Vzroki pojav prebavnih motenj

Hiter in kaotičen življenjski tempo privlači številne nezdrave navade: uživanje hitre hrane v odsotnosti časa za kuhanje, sedeči način življenja, veliko stresa, nakopičenega čez dan, samozdravljenje. To je nekaj vidikov, ki vplivajo na ravnovesje prebavnega sistema.

Motnje črevesja se pojavljajo v več oblikah. Lahko se kažejo z bolečinami v spodnjem delu trebuha, napihnjenostjo, zaprtjem, drisko ali v obliki črevesnih plinov in zgago.

Aspekti, ki se lahko zdijo nepomembni, so zelo pomembni za pravilno delovanje črevesja. Zato je v vašem vsakdanjem življenju treba upoštevati več pomembnih dejavnikov.

Dejavniki, ki povzročajo prebavne motnje

Sedentarni življenjski slog se najpogosteje pojavlja zaradi zelo burnega in hektičnega načina življenja. Nimate dovolj časa za šport, vendar bi moral zasesti pomembno mesto na vašem seznamu prioritet. Pomanjkanje gibanja vodi v različne zdravstvene težave in vpliva tudi na kakovost črevesja. Presnova se torej upočasni, prav tako tudi prekrvavitev. Začnite telesno aktivnost in telovadite vsaj 30 minut vsak dan. Če imate premalo časa, vključite gibanje v svojo vsakodnevno rutino, pojdite v službo s kolesom ali peš, se povzpnite po stopnicah, vstanite s stola med pogovorom po telefonu.

Premajhen vnos tekočine

Tekočina je ključna za pravilno prebavo in absorpcijo hranil iz hrane. Slab vnos vode in drugih tekočin povzroči zaprtje. Za pravilno prebavo pijte dnevno približno dva litra tekočine.

Prehrana s pomanjkanjem vlaknin je glavni vzrok za oslabljeno delovanje črevesja. Sadje in zelenjava, bogata z vlakninami, ne smejo en dan zapustiti svojega krožnika. Strokovnjaki priporočajo zaužitje 5 kosov sadja in zelenjave na dan, ker ta količina zagotavlja dober del dnevne potrebe po vlakninah.

 

Načini za preprečevanje prebavnih motenj 

Na kakovost življenja vplivajo motnje črevesja. Da se izognete nelagodju, upoštevajte naslednje načine preprečevanja:

1. Zaužijte le oprano sadje in zelenjavo. Če ne očistite pravilno, lahko vnesete bakterije in mikrobe, ki povzročajo številne prebavne motnje.

2. Pravilno se hidrirajte. Pijte dovolj tekočine in redno pijte vodo, da boste ostali hidrirani.

3. Bodite pozorni na rok uporabe izdelkov, ki jih kupujete. Pazite tudi na hrano in špecerije, ki jih hranite v hladilniku. Od trenutka, ko jih odprete, izgubijo veljavnost, odtisnjeno na embalaži. Jejte jih 2-3 dni, dokler so še dobre.

4. Jejte redne in uravnotežene obroke. Pomembno je, da se držite treh glavnih obrokov v dnevu, da boste dobili vsa hranila, ki jih vaše telo potrebuje in imeli zdravo prebavo. Med tri glavne obroke vstavite dva prigrizka (sadje, jogurt, polnozrnato žito), da ne boste občutili lakote.

5. Zaužijte dovolj vlaknin (25-30 g/dan). V svojo prehrano vključite hrano, bogato z vlakninami, ki jih najdemo v sadju, zelenjavi in zrnu. Vlakna nadzorujejo delovanje prebavnega sistema in uravnavajo motnje v črevesju.

6. Zmanjšajte ali odpravite živila, ki ustvarjajo napihnjenost. Živila, ki povzročajo črevesni plin, vključujejo: fižol, zelje, brokoli, čebula, jabolka, gobe, oreški indijski oreščki itn. Preden izključite ta živila, preizkusite svojo toleranco do njih.

7. Pijte ingverjev čaj. Pomaga spodbuditi prebavo, kot metin čaj (ni priporočljiv za ljudi, ki trpijo zaradi gastroezofagealnega refluksa ali zgage).

8. Priporočljivo je, da ne ležite vsaj 30 minut po obroku. Vaše telo mora prebaviti hrano, njegov vodoravni položaj pa lahko povzroči gastroezofagealni refluks. Lahkoten sprehod pomaga pri boljši prebavi hrane.

9. Jejte v prijetnem okolju in zelo previdno žvečite. To bo pomagalo vašemu prebavnemu sistemu. 

10. Telovadite redno. Gibanje spodbuja krčenje črevesja in tako prispeva k pravilni prebavi. Ne ukvarjajte se s telesno dejavnostjo takoj po obroku, vsaj 2-3 ure.

Ali ste vedeli…

  • da stres negativno vpliva na delovanje črevesja?
  • da 80% prebavne težave povzroča neuravnotežena prehrana?
  • da lahko za boljšo prebavo zaužijemo sadje vsaj 30 minut pred obrokom ali kot prigrizek?
  • da kava z mlekom in malo medu pospešuje črevesno peristaltiko, a da je po obroku priporočljiva nesladkana črna kava, ki olajša prebavo?
  • da polnozrnate žitarice skupaj s sadjem in zelenjavo pomembno prispevajo k vsebnosti vlaknin?