Sort by
Sort by

Zakaj je dobro teči?

Marius Ionescu, maratonec

Ljudje tečejo
 

Vsi vemo, da je prehrana pomembna za naše telo. Hkrati so organizirana ali neorganizirana telesna aktivnost, skupaj s prehrano, popoln recept za uravnotežen življenjski slog. V naslednjih odstavkih bomo razpravljali, zakaj je dobro vadbo ali šport spremeniti v rutino. 

Povedal vam bom o atletski disciplini – tečenju, ker gre za šport, ki ga treniram že več kot 20 let in ga lahko počnete že od malih nog, ne da bi slabo vplival na telo. Je šport za celo telo za oba spola. Tek lahko izvajamo v kateri koli starosti, na prostem ali v telovadnici. Na ta način se boste svojega telesa navadili na različne razmere, uživali pa boste tudi v koristnih psiholoških učinkih: razvili boste potrpljenje, vztrajnost in samouresničevanje. To so pomembni dejavniki za povečanje sposobnosti prilagajanja težavam v vsakdanjem življenju.

Kakšne so prednosti teka?

Tek lahko spremeni vaše srce!

Ker gre za šport, ki vključuje delo s celotnim telesom, tek pomaga k harmoničnemu razvoju, pravilni drži, celo hoji. Zato pomaga izboljšati splošno zdravje.

Tek ima močan vpliv na najpomembnejši organ telesa: srce. Srce je mišični organ in tako kot katera koli druga mišica se prilagaja naporu. Kot priporočajo, vsakodnevne vadbe v trajanju vsaj 30 minut krepijo srce in preostali del telesa. Po treningu športniki razvijejo večje srce, kar pomeni močnejšo mišico, z večjimi prekati pa se prenaša več krvi. Oseba, ki nenehno teče, ima počasnejši srčni utrip. To je zato, ker srce z vsakim krčenjem prečrpa dovolj krvi, zato ga ni treba tako hitro bijeti in zato lahko dlje počiva.

Kot že omenjeno, tek poleg fizičnih koristi vpliva tudi na vaše razpoloženje in izboljšuje vaše duševno stanje. Kot smo že vsi opazili, nove generacije postajajo bolj občutljive, potlačene in jih je težje obvladati pod pritiskom. Tek je že znan, da zmanjšuje stres in pomaga v boju proti depresiji. Čeprav se nekaterim morda zdi nekoliko pretirano, samo tekanje brez slušalk in ušesne glasbe pomaga, da se "ločite" od vsakodnevnih težav, preživite več časa s seboj ali bolj jasno razmišljate o reševanju nekaterih težav.

Niso redki, da tekače po vadbi ali tekmovanju vidimo nasmejane, sproščene in polne življenja. Raziskovalci so ugotovili, da telo med vadbo sprošča endorfin, snov, ki ugodno vpliva na razpoloženje.

Šport razvija tekmovalni duh

Tek je sicer individualni šport, vendar nam le pomaga, da smo boljši soigralci. Ko se sami srečujemo z ovirami, cenimo pomoč drugih, zato je dobro trenirati v skupini. Skupinsko delo, tudi v posameznih športih, je koristno za vsakega člana, ker lahko imate boljše in slabše dneve v svojem vsakdanjem življenju, tisti v skupini pa so z vami na vsakem koraku. Hkrati vam tek pomaga, da odkrijete svoje meje, hkrati pa vas nauči, da jih potisnete, kar vodi k boljšemu poznavanju samega sebe.

To samo odkritje je lahko koristno v našem vsakdanjem življenju, saj nam pomaga skrbeti za potrebe drugih na svojem območju, nas izboljša na delovnem mestu in bolj smo odprti za nove podvige. Torej tekaški nas usmeri k premikanju lastnih meja, hkrati pa nam pomaga izboljšati odnose z ljudmi okoli nas.

In zdaj, ko sem vas prepričal, da začnete teči, je moj nasvet, da uživate v vsakem trenutku in imate potrpljenje. Sčasoma bo vsak kilometer postal lažji. Če želite stvari še olajšati, se obrnite na svojega trenerja, ga prosite za nasvet ali se celo odločite, da vas vodi prve mesece.

https://www.traiestecugust.ro/articol/surse-de-proteine-vegetale-in-perioada-postului