Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Kako celo leto uživati v poletnem sadju?

n19

Katera sladica je lahko okusnejša in bolj zdrava od peščice svežega, nabranega sadja? Poleti jih lahko uživate vsak dan, a ste vedeli, da lahko sadje ohranite sveže do konca leta? Naučite se, kako zamrzniti sadje ob hrambi 90% njihovih vitaminov in antioksidantov. 

Zamrzovanje sočnih sadežev lahko ohrani večino svojih lastnosti. Poleg tega ohrani svoj okus in se lahko kadar koli raztopi. Postopek je preprost in hiter, tako shranjeno sadje lahko traja tudi do devet mesecev.

Poletje je najboljši čas za pripravo zamrznjenega sadja. Ne glede na to, ali ste kupili več breskev, kot bi jih lahko pojedli ali našli okusne gozdne sadeže, lahko presežek porabite in ga shranite za hladne sezone.

Kaj potrebujete?

  • sadje, ki ga želite zamrzniti, kaj je bolje očistiti in osušiti;
  • pladenj, ki se prilega v zamrzovalnik;
  • peki papir – vosek ali pergament;
  • plastična folija;
  • plastične vrečke za zamrznjene izdelke.

 

Kako pravilno zamrzniti sezonsko sadje?

  1. Sadje temeljito očistite in osušite.
  2. Po potrebi olupite sadje in očistite morebitne dele, ki jih poškodujejo neželeni udarci ali nepopolnosti.
  3. Sadje narežite na kocke ali rezine, kot vam je ljubše.
  4. Sadje spet posušite s čistim robcem. Pomembno je odstraniti čim več vlage.
  5. Prenesite sadje na pladenj obložen s peki papirjem (iz voska ali pergamenta) in zložite v enem sloju. Pokrijte ga s plastično ovojnico in pladenj za nekaj ur postavite v zamrzovalnik. Tako se bo ločeno zmrznilo in ne boste tvegali, da bi se lepili drug na drugega.
  6. Vzemite pladenj iz zamrzovalnika in sadje previdno odstranite s papirja. Nato zamrznjeno sadje prenesite v posebne plastične vrečke. Ne pozabite, da iz vrečke izpustite čim več zraka, da podaljšate življenjsko dobo sadja. V zamrzovalniku ga lahko shranite od 6 do 9 mesecev.

Kako uporabiti zamrznjeno sadje v okusnih receptih?

  • Gozdni sadeži, jabolka, češnje, višnje ali banane so kot nalašč pri sladicah, kot so pite, tarte, marmorni kolači ali piškoti.
  • Tropsko sadje, na primer mango ali ananas, da aromo sveže stisnjenih sokov, smoothie ali shake in jih ohranja sveže.
  • Citrusov sok lahko uporabimo za kuhanje, za dajanje kisle arome omakam in citrusovo skorjo v testu za kolače in torte.
  • Grozdna semena, melone in zamrznjene banane so prav tako okusne za uživanje v katerem koli letnem času. Lahko jim dodate čokoladni sirup ali jogurt.

 

Nekaj koristnih nasvetov, odvisno od zamrznjenega sadja, ki ga zaužijete

  • Izbledele barve ali ozebline so znaki, da je zamrznjeno sadje poškodovano in ga ni več mogoče zaužiti.
  • Jabolka se najbolje konzervirajo, če jih olupimo in narežemo. Če se želite izogniti oksidaciji jabolk (zgornji sloji postanejo rjavi), jih pred zamrzovanjem lahko date v vodo z žličko soli.
  • Citrusi: lubje je najbolje shraniti ločeno. Citronski sok lahko zamrznete v kockah ali v plastični vrečki, skorjo pa lahko razdelite na več porcij.
  • Melone in lubenice: Melone se običajno zelo dobro hranijo v zamrzovalniku, za razliko od lubenic, ki vsebujejo preveč vode.
  • Ananas ima posebno aromo, tudi ko je zamrznjen. Pomembno je temeljito čiščenje trdega in vlaknatega jedra. Lahko ga narežete tudi na kocke za enostavno uživanje.
  • Breskve, nektarine, hruške in slive se najbolje ohranijo, ko jih olupimo, s češnjami ali višnjami pa je najbolje, da semena odstranimo.

Sada kada ste naučili kako najbolje iskoristiti sezonsko voće kroz cijelu godinu, pročitajte više i kako zamrznuti povrće kod kuće.

Zdaj, ko ste se naučili, kako najbolje izkoristiti sezonsko sadje skozi vse leto, preberite več in kako zamrzniti zelenjavo doma.

https://www.traiestecugust.ro/reteta/mousse-de-ciocolata-cu-lapte-de-migdale-zmeura-si-menta

 

Article Type