Sort by
Sort by

Babičina večerja

Ali tisto, kar so jedli vaši predniki lahko vpliva na vaše današnje zdravje?
Babičina večerja
Fraza: ’En trenutek v ustih, vse življenje maščoba na bokih' je sama po sebi grozljiv opomnik, da je potrebno jesti zdravo in zmerno. Predstavljajte si, kako bi se šele počutili, če utegnejo posledice trajati nekaj življenj? 

Naj se sliši še tako malenkostno, dokazano je, da naša prehrana in način življenja lahko vplivajo na zdravje naših otrok. To utegne vplivati celo na otroke naših otrok. Seveda to tudi pomeni, da bi način, na katerega so živeli naši predniki utegnil vplivati na nas. 

Kaj je to epigenetika?

Znanstveniki se čedalje bolj zavedajo, kako lahko naše okolje vpliva na naše gene. To je področje, ki ga imenujemo tudi epigenetika oziroma to v dobesednem prevodu pomeni 'nadgenetika'. Preučuje pa informacije, ki se nahajajo na vrhu niza, ki sestavlja našo DNK. 

epigenetics-infographic

Predstavljajte si našo DNK sekvenco kot uporabniško navodilo o tem, kako narediti telo. Epigenetika je kot neke vrste marker, ki se uporablja, da bi označil najpomembnejše dele navodil in dele, ki jih je dopustno ignorirati. 

Epigenetika se prav tako pogosto opisuje kot proces, s katerim določeni geni v naši DNK vključujejo ali izključujejo, zakaj smo kaj izkusili. 

Zaradi tega odkritje, da tisto, kar jemo in način, na katerega živimo, vpliva na epigenetiko, torej tudi na naše gene, to pa pomeni, da utegne vplivati tudi na gene naših potomcev, saj se naša DNK prenaša z dedovanjem. 

Zdrava prehrana in zdrav način življenja sta pomembna tudi takrat, ko moramo misliti samo nase. In če na to gledamo z vidika prihodnosti človeštva... lahko že deluje malo zastrašujoče. Zaradi tega je raziskovanje tega področja tako pomembno. Čim bolj bomo dojeli, koliko način življenja vpliva na naše gene, toliko bolje bomo lahko dojemali, kaj je tisto, česar naj delamo manj in česa naj bi delali več. 

Mednarodno raziskovanje

EpiGen konzorcij je eden največjih projektov za raziskovanje epigenetike na svetu. Gre za javno-zasebno partnerstvo raziskovalcev s sedežem v UK, na Novi Zelandiji in v Singapurju. 

Udeleževanje pri takem pionirskem raziskovanju in pri tako pomembnem in vznemirljivem področju nam bo omogočilo, da ustvarjamo izdelke, ki imajo dokazano pozitiven učinek na zdravje mater in njihovih otrok Stefan Catsicas, glavni tehnolog v družbi Nestlé

Nestlé je začel s sodelovanjem z EpiGenom leta 2011 in nedavno je dal 22 miljionov CHF za šestoletno partnerstvo pri raziskovanju. Vrsta dejavnosti, s katero se ukvarja EpiGen nam pomaga dojemati, koliko prehrana vpliva na genetiko. Raziskovalci poskušajo pronikniti v dejstva, v kolikšni meri način prehrane in način živeljnja nosečnic vpliva ne gene njihovih dojenčkov. Tudi najmanjše epigenetske spremembe lahko vplivajo na prihodnjo zdravo rast in razvoj njihovih otrok. 

"Udeleževanje pri takem pionirskem raziskovanju in pri tako pomembnem in vznemirljivem področju nam bo omogočilo, da ustvarjamo izdelke, ki imajo dokazano pozitiven učinek na zdravje mater in njihovih otrok“ Stefan Catsicas, glavni tehnolog v družbi Nestlé.

Zgodnja prehrana

Cilj raziskovanja je, da izpopolni prehrano in zmanjša težave vezane za nosečnost, kot je nosečnostni  diabetes. Ta bolezen vpliva na rast in razvoj otrok in na prihodnje zdravje mater. 

The research aims to improve nutrition and reduce pregnancy-related problems

Od leta 2006 je imel EpiGen pomembna odkritja na področju prehrane mater in otrok. Raziskovalci so pokazali, da je prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov med nosečnostjo povezana s kemičnimi spremembami v delih dojenčkove DNK. Te spremembe lahko kažejo na večje tveganje teh majhnih otrok, da imajo pretirano telesno težo ali da bodo v otroštvu nagnjeni k debelosti. 

Vse to opozarja na pomembnost dobre prehrane in izpostavlja tveganja, če ne poskrbimo zanjo. 

To znanstveno področje je šele na svojih začetkih, vendar je kljub temu že obogatilo naše znanje o tem, kako se človekovo telo prilagaja in odziva na okolje. Zagotovo bomo s tega področja dobili še informacij o tem, kako naj skrbimo za lastno zdravje, zdravje naših otrok, mora pa celo o zdravju otrok naših otrok.