Sort by
Sort by

Kakav in vsi odtenki njegove pridelave

Oddajamo si naša prizadevanja za boj proti krčenju gozdov v naših dobavnih verigah za kakav

banner

Darrell High, vodja Načrta Nestlé Cocoa

S ceste smo lahko videli nekaj mrtvih gozdnih dreves, ki se dvigajo nad krošnjami kakava. S svojimi debli brez vej in lubja so mrtva drevesa tvorila zlovešče figure v nasprotju z bujnim zelenjem okoliškega gozda. Medtem ko odmrla gozdna drevesa niso bila postavljena na kmetijah kakava v Nestlé Cocoa načrtu, so bila značilna zapleteno vprašanje, s katerim se spopadamo že leta: krčenje gozdov v dobavnih verigah kakava.

Potovali smo skozi območje za pridelavo kakava na Slonokoščeni obali na severozahodu države in se odpravili proti liberijski meji, kjer se nahajajo nekatere kmečke zadruge načrta Nestlé Cocoa. Namen našega potovanja: oceniti napredek, ki smo ga dosegli v okviru Pobude za kakav in gozdove (Cocoa and Forests Initiative –(CFI), koalicije, ki združuje proizvajalce čokolade in vlade, da bi odpravili krčenje, povezano s kakavom.

Drevesa, ki dajejo senco

Naše potovanje nas je popeljalo v majhno vas proizvajalcev kakava. Obdana z gozdom, je vas nastala pred manj kot 20 leti iz tal, ki so jo ljudje iskali iz središča države v iskanju boljšega življenja.

Ko so se naselili na tem območju, so vaščani počistili gozd, da bi lahko na zemljišču gojili hrano in izdelke, kot je kakav. Ne bi bilo pošteno, da bi jih krivili - zemlja nikoli ni bila označena za nacionalni park ali ohranjen gozd.

kakaa sl

Toda, ko se sušna sezona zdaj daljša - verjetno zaradi podnebnih sprememb - mnogi vaščani spoznajo, da so nekatera gozdna drevesa, ki dajejo senco kakavovim drevesom, dobra stvar. Ta višja drevesa ščitijo kakav pred preveč sonca, hkrati pa izboljšujejo zdravje tal. In ker so ta drevesa, ki dajejo senco lahko sadna drevesa, lahko kmetom zagotovijo drug vir prihodka.

Načrt Nestlé Cocoa 

Ponuditi kmetom priložnost za raznolikost svojih prihodkov, je eno izmed osrednjih – med mnogimi drugimi – področij našega načrta Nestlé Cocoa, ki deluje že deset let. V drevesnicah gojimo gozdna in sadna drevesa in jih dajemo na razpolago našim kmetom za sajenje na kakavovih poljih.

Letos se je naša distribucija gozdnih in sadnih dreves povečala za desetkrat v primerjavi z lanskim letom - 420 000 dreves smo razdelili približno 20 000 kmetom po Slonokoščeni obali in Gani.

Zmanjševanje pritiska na gozdove

Zmanjšanje pritiska na gozdove pomeni tudi, da naredimo obstoječa zemljišča kakava bolj produktivna. V ta namen še naprej usposabljamo približno 85.000 kmetov na leto, hkrati pa nadaljujemo z inovacijami, da bi jim pomagali pridelati več. Obrezovanje kakavovih dreves je ključnega pomena – vendar je kmetje težko prepričati, da jim odrežejo veje dreves – zato smo ustanovili in usposobili skupine kmetov za izvajanje te naloge.

kakaa 2

Prav tako je pomembno, da še naprej ozaveščamo skupnosti kakava o gozdarskih zakonih, ki veljajo v njihovih državah. Prav tako moramo skupnosti ozavestiti o pomenu gozdov in dreves za ohranjanje biotske raznovrstnosti in spopadanje s podnebnimi spremembami. Dominic Oduro, ki je kmet iz Načrta Nestlé Cocoa v Gani, je po usposabljanju in sajenju dreves na svoji kmetiji dejal: “Gozdna drevesa so pomagala zmanjšati močan učinek sonca.

Povedali so nam, da gozdna drevesa dajejo življenje našim kakavovim drevesom kot ljudem – zdaj verjamem.” Kmalu bomo začeli projekte za pomoč skupnostim pri reševanju lokalnih gozdov. Ti nimajo zaščite na nacionalni ravni, vendar so pomembni za življenje vasi in so pomembni otoki biotske raznovrstnosti.

Boljše življenje

Izboljšanje preživetja v skupnostih za gojenje kakava je še en pomemben vidik Načrta Nestlé Cocoa. Pomagali smo financirati novo generacijo štedilnikov. Te kuhalne plošče imajo več koristi: uporabljajo manj lesa in proizvajajo manj dima – kar pomeni, da so hkrati bolj varčne, lažje za gozdove in boljše za zdravje. Do zdaj je bilo razdeljenih več kot 800 teh kuhalnic.

kakaa 3

Odpravljanje krčenja gozdov v kakavu je del večjega prizadevanja družbe Nestlé, da preoblikuje svoje kmetijske dobavne verige – da bi postali bolj podnebju prijaznejši in bolj odporni na podnebje. To nam bo pomagalo uresničiti naše ambicije, da do leta 2050 dosežemo nič neto emisij toplogrednih plinov.