Sort by
Sort by

Pet načinov, kako vaša jutranja kava v svetu deluje dobro

Pet načinov, kako vaša jutranja kava v svetu deluje dobro
Če vsak dan spijete nekaj več kot dve milijardi skodelic kave, ki se spije po vsem svetu, se boste morda vprašali, od kod ta kava. Kako kmetujejo kmetje, ki jo gojijo? Kakšen vpliv ima vse to na svet?

Ali ste vedeli, da naša jutranja kava v svetu pušča sledi? Kot posamezniki lahko veliko naredimo za krepitev pozitivnega vpliva, ki ga ima kava na okolje. Nakup skodelice za večkratno uporabo, recikliranje embalaže in vretje le toliko vode, kot jo potrebujete, vse to pomaga na svoj mali način.

Kaj pa podjetja, ki vam kuhajo kavo? Kot največja svetovna družba za kavo Nestlé kupuje več kavnih zrn kot kdorkoli droge. To pomeni da lahko zelo spremeni in ima veliko priložnost, da pozitivno vpliva.

Tukaj je pet načinov, kako vaš jutranji napitek v svetu aktivno deluje.

1. Zaposlitve

Proizvodnja kave zaposluje milijone ljudi po vsem svetu. Pridelek podpira preživetje, plačuje šolnine in hrani družine na številnih območjih, ki imajo največ potrebe.

Toda prihodnosti kavne industrije ne moremo jemati kot samoumevno. Podnebne spremembe, bolezen pridelkov, slabe tehnike kmetovanja in množične migracije iz kmetijskih pokrajin v mesta vse to ogrožajo njeno prihodnost.

Zagotavljanje delovnih mest v prihodnosti ne pomeni zgolj tega, da bi kmetom pomagali, da v kratkem času pridelajo več kave. Gre za to, da bo kmetovanje kave posel, na katerega so ljudje lahko ponosni - takšen, ki ga bodo njihovi otroci želeli nadaljevati.
 

sustainable-coffee-jobs

Gre za usposabljanje več kot 10.000 kmetov kave na leto za metode trajnostnega kmetovanja, ki jim bodo prinesle boljše donose in večje dohodke. Gre za resnično dolgoročno zavezo, da pomagamo.

2. Enake pravice

Gojenje kave je v mnogih delih sveta obravnavano kot moško, vendar tega ne bi bilo treba. Na primer, v Keniji obstajajo ženske proizvajalke kave, ki pa jim vedno ni dana možnost, da bi bile vodilne v industriji.

Zato je bil ustvarjen Nestlé  program usposabljanja za spol in mladino.

Projekt usposablja ženske iz zadrug za gojenje kave, da bi postale „kmetice za promocijo“. Naučijo se vsega od proizvodnje kave do vodenja in zdravstvene vzgoje. Nato svoje znanje in spretnosti delijo s svojimi skupnostmi za izobraževanje vrstnikov.
 

sustainable-coffee-equal-rights

Rezultati so pokazali, da se veliko žensk pridruži kmetovanju kave. V prvih treh letih usposabljanja je privedlo do povečanja pridelek kave promotorja 83% v povprečju.

3. Zmanjšanje revščine

Kavni kmetje so močno odvisni od cene surovega izdelka na svetovnem trgu. Nihanja jim lahko otežijo vlaganje v pridelek prihodnjega leta. V preteklosti so ostri padci cene kave mnoge male kmete spustile iz posla.

Ko pomagamo kmetom za kavo pri izboljšanju učinkovitosti, zmanjšanju stroškov in izboljšanju kakovosti pridelka, nihanje cen manj vpliva nanje.

Na primer, na Filipinih Nescafé v kavarnah v celotni regiji izvaja programe za ohranjanje tal in vode, ki so še posebej koristni v sušnih mesecih leta.
 

sustainable-coffee-beans

Program se osredotoča na spodbujanje kavnih kmetov, da gojijo rastlino Jatropha Curcas, lokalno znano kot "tuba-tuba" kot sekundarni pridelek. Jatropha Curcas lahko kot dober vir glicerola in biodizla prinese dodaten prihodek, hkrati pa prepreči erozijo tal.

Kmetje jim ponujajo tudi mikrofinančne sheme, ki jim pomagajo pri načrtovanju vnaprej. To pomeni, da vam ni treba čakati na 'dobro' leto, da bi investirali v prihodnost.

Projekti za izboljšanje izobraževanja, javnega zdravja in oskrbe z vodo v pokrajinah, ki rastejo s kavo, prav tako pomagajo zmanjšati revščino.

4. Okolje

V zadnjih desetletjih je skrb za vpliv proizvodnje kave na okolje in gospodarstvo držav v razvoju spodbudila rast trajnostne kave.

Trajnost - sposobnost okolja ali sistema, da ostane raznolika in produktivna v daljšem obdobju – je odvisna od številnih dejavnikov.

Nescafé spodbuja trajnostno kmetijstvo z izobraževanjem kmetov o ohranjanju vode in čiščenju ter recikliranju vode, ki se uporablja pri mletju.

The Rainforest Alliance je globalna dobrodelna organizacija, ki deluje na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti in zagotavljanja trajnostnega preživetja. The Sustainable Agriculture Network je skupina dobrodelnih organizacij, ki spodbujajo razvoj podeželja in biotsko raznovrstnost.
 

sustainable-coffee-environment

V skladu z načrtom Nescafé izkušeni kmetijski strokovnjaki iz obeh skupin sodelujejo z Nescaféto, ki združuje sodobne znanstvene metode s tradicionalno modrostjo kmetov. To kmetom pomaga ohranjati naravne vire, varovati ekosisteme in izboljšati kakovost ter raznolikost svojih pridelkov.

Zato je bil razvit načrt Nescafé. Zavezati se je, da bo med leti 2010 in 2020 v projekte za kavo po vsem svetu vložil več kot 260 milijonov CHF v podporo dolgoročni vzdržnosti gojenja kave.

5. Prihodnje letine

Ko kavna drevesa postarajo, število zrn, ki ga proizvedejo, pade in postanejo občutljivi na bolezni.

V Kolumbiji je na primer bolezen, imenovana listna rja, v zadnjih letih prizadela kavne kmetije in močno vplivala na kakovost in produktivnost teh kavnih dreves.

Zato Nescafé sodeluje v Kolumbiji s Colombian Coffee Growers Federation, da bi izboljšal zaloge dreves pridelovalcev kave.

Nestlé je kolumbijskim kmetom zagotovil 28 milijonov novih dreves, odpornih proti rji, z visoko donosnostjo. Drevesa so brezplačna in brez obveznosti vračanja kave Nescaféju.
 

sustainable-coffee-plantlets

Ta drevesa, gojena iz semen v lokalnih drevesnicah, so bolj produktivna, povečujejo prihodke kmetov in prihodnjo varnost, hkrati pa pomagajo zagotoviti kakovostne letine. Na splošno je bilo več kot 4.400 hektarjev kavnega polja obnovljeno z drevesi, odpornimi proti rji.

Pri kavi je veliko všeč in veliko dobrega, kar lahko proizvede kava. Zaradi tega, ko uživate v jutranji skodelici, bodite prepričani, da od tega nimate koristi samo vi.