Sort by
Sort by

Kava sredi konflikta

Izjemna odpornost kmetov Južnega Sudana
Kava sredi konflikta
Če ima kava rojstni kraj, je to to. Visoka planota Boma se močno dviga proti vzhodni meji Južnega Sudana, preden se je razlila v sosednjo Etiopijo. Znano kot "zibelka kave", je edino mesto na svetu, kjer je fižol mogoče najti v naravi.

Tovarna kave je globoko zakoreninjena v zgodovini tega območja, toda nedavna nasilna preteklost je proizvodnjo pripeljala do virtualnega zastoja. Industrija je bila med vojno, ki je bila pred neodvisnostjo države od Sudana leta 2011, le uničena.

Z rojstvom novega naroda so posejali seme predhodnega okrevanja. Toda v nekaj letih so se boji nadaljevali.

In vendar, kljub vsemu, kava z odločnostjo nekaterih res izjemnih južno Sudanskih kmetov začenja vračati.

Od tal navzgor

V času miru, ki je sledil neodvisnosti, je Nespresso začel delati v Južnem Sudanu, da bi s pomočjo neprofitne organizacije TechnoServe oživil zelo kakovostno proizvodnjo kave.

TechnoServe je pomagal vzpostaviti partnerstva z lokalnimi kmeti. Omogočili so dostop do orodja, tehnične pomoči in usposabljanja, s katerim so kmetom pomagali pridelovati najkakovostnejši pridelek, primeren za zahteven mednarodni trg.

south-sudan-coffee-farmers

Prve kavne zadruge so bile ustanovljene v pokrajini Yei Južnega Sudana in zgrajenih je bilo več mokrih mlinov. Ti predelovalni obrati pretvarajo nabrana sadja v kavna zrna, pripravljena za izvoz. Vlažni mlini igrajo ključno vlogo pri izboljšanju kakovosti končnega izdelka.

Kmetom prinašajo tudi neposredne koristi.

"To mi je kot ženski dalo manj dela – predvsem luščenja. Uporabljala sem brusilni kamen ali malto; zdaj pa mokri mlin uporabljamo za predelavo," pravi Hellena Atiku, kmetica iz zadruge Inutu.

Prvi pridelek

Vse to delo je kmalu obrodilo sadove. "Suluja ti Južni Sudan" v lokalnem narečju Kakwa pomeni "začetek Južnega Sudana". To je bilo tudi ime majhne peke kave Nespressa, prvega pridelka, ki so ga leta 2015 izvozili iz Južnega Sudana.

Ker je država skoraj popolnoma odvisna od nafte za svoje devizne prihodke, je zdaj upanje, da bi kava lahko postala njen naslednji najpomembnejši izvoz.

Coffee Farming in South Sudan

V kavne zadruge je bilo sprva vključenih približno 300 kmetov; zdaj se je ta številka povečala na 730. Od začetka izvajanja programa se je 1.270 gospodinjstev udeležilo vsaj enega izmed usposabljanj, ki jim pomagajo pri gradnji vitalnih kmetijskih veščin in znanja.

Cilj projekta je do leta 2020 povečati število popolnoma usposobljenih kmetov na 8000. To je ogromna naloga glede na trajni konflikt, vendar je vsakdo zelo zavezan k temu.

Uglaševanje

Čeprav konflikt pomeni, da osebje TechnoServe ne more več delati v Južnem Sudanu, še vedno podpirajo kmete. Tedenska radijska oddaja pomaga pri sezonskih nasvetih in omogoča nadaljnje usposabljanje.

Program je predvajan iz sosednje Ugande, program pa se predvaja v treh različnih jezikih na priljubljeni radijski postaji Južni Sudan Spirit FM.

"Izjemno zadovoljivo je pomagati kmetom za kavo, da postanejo profesionalci in dosežejo bistveno večje dohodke in razvijejo preživetje," pravi Paul Stewart regionalni direktor kavne pobude v podjetju TechnoServe

"Vznemirljivo je bilo partnerstvo s podeželskimi skupnostmi in Nespresso, da začnemo graditi kavno industrijo, ki bi lahko v prihodnosti zagotovila trajen vir dohodka za 50.000 družin," pravi Paul Stewart.

"Južni Sudan je v primerjavi s svojimi sosedi izredno nerazvit, zato je izjemno zadovoljivo, da bi kmetom pomagali, da bi postali profesionalni kmetje za kavo in dosegli bistveno večje dohodke ter razvili preživetje."

Vzpostavitev miru

Delo Nespressa v Južnem Sudanu je del strategije The Positive Cup za izboljšanje dobrega počutja kmetov in doseganje trajnosti pri pridobivanju in porabi kave.

Ambasador blagovne znamke Nespresso George Clooney je že večkrat potoval v Južni Sudan, da bi podprl prizadevanja za odpravo konfliktov v državi. Verjame, da je kava pomembna za prihodnost države.

south-sudan-coffee-capsules

"Kavarne imajo veliko zgodovino gradnje mirnih žepov na zelo nestanovitnih območjih. To prvo poletje smo spili in malo boljše je bilo okusiti, saj vemo, da je to od ljudi, ki so tako trdo delali za normalno in mir."

Ameriška agencija za mednarodni razvoj USAID se je pred kratkim pridružila partnerstvu Nespresso/TechnoServe in pomaga pri širjenju projekta.

Zdaj bo pomagala več kmetom na območjih, kjer se začne gojenje kave. Tako kot na obstoječih rastnih območjih bo kava kmetom in njihovim družinam nudila prepotreben dohodek in varnost.