Sort by
Sort by

Kuhamo skupaj z otroki

Tukaj je 7 načinov, kako lahko uživate pri kuhanju skupaj z otroki
Kuhamo skupaj z otroki
Ali ste vedeli, da tisti otroci, ki pomagajo pri kuhanju jedo več zdrave hrane? Raziskovanje kaže, da je kuhanje skupaj z otroki blagodejno na več različnih načinov, Tukaj je 7 idej.

7. Poskrbite, da priprava hrane postane umetnost

7. Poskrbite, da priprava hrane postane umetnost

Poskrbite, da bo zdrava hrana zabavna za otroke in da boste pokazali ustvarjalnost pri pripravljanju vseh obrokov. Naj obrok dobi obliko slike ali pa napravite kakšno enostavno okrasitev, na primer po robovih krožnika. Vse to lahko naredi otroku hrano zanimivo in privabljivo. Prikazi živali ali človeškega obraza so vedno priljubljeni, brokoli in cvetača lahko postaneta odlična drevesa! Toda zakaj ne bi prepustili otrokom, da, na primer, sami razrežejo kumaro na zanimive oblike, kot je na primer srce, zvezdice ali diamant.

6. Angažirajte otroke

6. Angažirajte otroke

Otroci raje jedo zdravo hrano iz svojega krožnika, če pomagajo pri njeni pripravi. Raziskovanje je pravzaprav pokazalo, kako je to blagodejno na več različnih načinov.  
Veliko je tistih nalog, pri katerih vam vaši otroci lahko pomagajo. Pranje oziroma pomivanje, ribanje ali mešanje, vse to so zabavne aktivnosti za otroke. Vendar ne pozabite niti na pospravljanje! 

5. Skupaj načrtujte obroke

5. Skupaj načrtujte obroke

Načrtovanje obroka skupaj z vašimi otroki je dobro preživet čas z njmi. To jim bo pokazalo, kako pomembno je jesti uravnovešeno hrano – z veliko celih žitnih zrn, vlaken, na primer – prebudite njihovo zanimanje za hrano in jih spodbudite, da vam lahko pomagajo, da postanete bolj ustvarjalni v kuhinji!

4. Zbližajte se z otroki, tako da skupaj zamesite piškote

4. Zbližajte se z otroki, tako da skupaj zamesite piškote

Kuhinja je odličen prostor, kjer lahko preživite več časa z vašimi otroki, pa še ne potrebujete kakšne “fensi” opreme in tudi ne plačati drage članarine.
Zamesitev piškotov skupaj z otroki lahko ustvari izredno popoldne. Skupaj preživet čas pri pripravljanju čudovitih sladic bo zagotovo pustilo spomine, ki bodo ostali za vse življenje.

3. Zgrajevanje življenskih spretnosti

3. Zgrajevanje življenskih spretnosti

Kuhanje skupaj z otroki utegne biti odlična priložnost za učenje pomembnih življenjskih spretnosti.
Pri tehtanju sestavin ali razrezovanju pice na koščke se z otroki lahko pogovarjate o matematiki in ulomkih, lahko jim pomagate, da bolje razumejo higieno in varnost hrane, medtem ko si umivate roke in pripravljate delovni prostor. Lahko se pogovarjate o zdravi hrani, medtem ko pripravljate in okrašujete vaš obrok.

2. Spodbujanje domišljije

2. Spodbujanje domišljije

Spodbujajte vaše otroke, naj uporabijo svojo domišljijo v kuhinji. Dajte jim prostost pri krasenju njihovih piškotov ali pa jih nagovorite, naj napravijo sadno solato v obliki mavrice ali živali iz sadja. Lahko bi dovolili otrokom, da kuhajo skupaj s prijatelji in to spremenite v tekmovanje, kjer bi se recimo izbral tisti, ki je najlepše okrasil hrano. Toda zapomnite si, vsakdo je zmagovalec, saj bodo vsi uživali v zelo okusni nagradi! 

1. Ne živcirajte se zaradi nereda

1. Ne živcirajte se zaradi nereda

Poskušajte, da ne boste zaskrbljeni zaradi nereda, ki ga bodo napravili otroci, medtem ko se bodo zabavali v kuhinji. Naj bodo ustvarjalni. Utegnejo biti pa tudi del ekipe za čiščenje, potem ko je vsega konec.