Sort by
Sort by

Moje podjetje

Kavarna, ki pride k vam
Moje podjetje
Trdo delo Comfort Dorkutso ni tujec. Da bi pomagala svoji družini, je bila zaradi iskanja dela prisiljena zapustiti šolo. Edino, kar je bilo na voljo, je bilo delo kot hiša za zbiranje prihodkov. Ni enostavno delo in tisto, ki je zaslužilo manj kot 2 CHF na dan.
Comfort ve, da se ji bo trdo delo izplačalo
Comfort ve, da se ji bo trdo delo izplačalo

Leta 2013 je Comfort slišala za novo priložnost. Videla je značilne Accra prodajalce kave, ki so se tkale skozi živahno množico. Prodajalci so izstopali v svojih svetlo rdečih majicah, ko so Nescafé prodajali ob skodelici za prodajo lastnikom, nakupovalcem in voznikom, ki so obtičali v prometu.

Kar ni spoznala, je, da so bili mnogi od teh prodajalcev lastniki malih podjetij, ki so trdo delali, da bi ustvarili svoj dohodek in razvili svoja podjetja. Takoj je vedela, da to želi početi.

Kot ulični prodajalec Comfort zdaj zasluži okoli 200 CHF na mesec. Ne le, da si lahko najame majhno stanovanje zase, pomaga tudi pri preživljanju bratov in sester in mlade nečakinje. Ta mlada podjetnica ne manjka vizije, ve, da se ji bo trdo delo izplačalo. "Veselim se varčevanja, da bom zgradila svojo trgovino," ponosno pove.

Finančna neodvisnost

Shema "Moje podjetje" - lokalno znana kot MYOWBU - spodbuja ljudi v Srednji in Zahodni Afriki, da razvijejo kariero in pridobijo finančno neodvisnost. Pobuda, ki jo vodi podjetje Nestlé Professional, pomaga tisočem ljudem omogočiti vodenje lastnega podjetja na ulici in tudi zaposlovanje in upravljanje s svojimi prodajalci.

MYOWBU spodbuja mlade k razvoju kariere in pridobitvi finančne neodvisnosti
MYOWBU spodbuja mlade k razvoju kariere in pridobitvi finančne neodvisnosti

Vsi prodajalci so na voljo z Nescaféjem, skodelicami, bučkami in drugimi kompleti, potrebnimi za prodajo kave na ulici. Prodajo ga in dobijo delež dobička.

Če želi prodajalec postati operater, jih Nescafé usposablja za prodajo, upravljanje, higieno, kakovost in varnost. Podjetje tudi pomaga ljudem najti primerne kuhinjske prostore s čisto, varno zalogo vrele vode, da vodijo svoje podjetje. Nato operaterji zaposlijo več prodajalcev iz svoje skupnosti, določijo cilje in delovni čas, upravljajo s plačili, zagotavljajo varnost izdelkov in vzdržujejo opremo.

Vsi operaterji in prodajalci Nescafé so na svojem območju zgradili zveste baze strank in postali odlični ambasadorji blagovne znamke.

Priložnosti, ki spreminjajo življenje

Glede na poročilo Združenih narodov o Global Youth Unemployment report je bilo leta 2016 brezposelnih 11% mladih, ki živijo v podsaharski Afriki, in ta številka naj bi se povečala.

Shema MYOWBU je že več kot 4.500 mladim pomagala ustanoviti lastna mikropodjetja. Skoraj 1.000 od teh je žensk.
 

Chrystèle ima uspešen posel s 35 prodajalci
Chrystèle ima uspešen posel s 35 prodajalci

Za Chrystèle Esso iz Kameruna je to doživetje, ki spreminja življenje. Po končani šoli je Chrystèle delala kot neplačana socialna delavka v svoji lokalni skupnosti. Leta 2013 se je odločila za ustanovitev lastne majhne kavarne in se nekaj mesecev pozneje pridružila shemi MYOWBU.

Danes ima Chrystèle uspešen posel s 35 prodajalci, ki vsak od njih domov sprejmejo povprečni dohodek v znesku 130 CHF na mesec.

"Resnično mi je pomagalo postati disciplinirana in zrela pri vodenju svojega poslovanja," pravi Chrystèle. "Moji operaterji so odvisni od svojega dela, da skrbijo za svoje družine. Tudi srečnejša sem, ker uživam v tem, kar počnem."