Sort by
Sort by

NULTA poraba vode v proizvodnji

Možno je imeti nulto porabo vode v proizvodnji – pa poglejmo, kako
NULTA poraba vode v proizvodnji
Industrija je žejna zadeva. Po kmetijstvu je prav ta tisti največji porabnik sveže vode v vsem svetu. Industrija porabi okrog 22% skupne porabe vode v primerjavi z 8% v naših gospodinjstvih.

V Združenih državah je uporaba industrijske vode  na ravni okrog 6 milijard litrov absolutno vsak dan. 

In kako potem narediti tovarno z 'nulto' porabo vode?

Inovativna tehnologija

Ko gre za prihranek naravnih virov, je ključ najpogosteje v inovacijah. To je zagotovo primer v Nestléjevi tovarni mleka v prahu v Lagosu de Moreno v Mehiki. 
 

cero-agua-factory

Ta tovarna, v kateri so zaživele vse navedene inovacije in ki je bila odprta leta 2014, izloča vodo iz mleka, ki ga predeluje, namesto da jo črpa iz zunanjih virov. S tem se prihrani 1,6 milijona litrov vode na dan, okrog 15% celotne količine vode, ki jo Nestlé uporablja v Mehiki. Uporaba tehnologije, ki je transformirala mehiško tovarno pa bo kmalu prihranila še veliko večje količine vode tudi na drugih lokacijah. 

Dve tovarni v Braziliji že imata 'nulto' porabo vode, kmalu, natančneje do leta 2018, pa bodo temu primeru sledile še štiri tovarne v Braziliji. Podobni načrti že obstajajo in bodo izvedeni tudi v objektih v Južni Afriki, Indiji, Pakistanu, Kitajski in v Kaliforniji.

Dragoceni vir

Po številnih sušnih letih se Kalifornija zaveda, kako dragocen vir je voda. 

Prizadevanja, vložena za zmanjšanje količine vode, ki se uporablja v industriji, so zelo pomembna. Nestlé zmanjšuje porabo v petih tovarnah za stekleničenje vode in v štirih obratih za proizvodnjo hrane in proizvodov za nego domačih ljubljenčkov v zadevni državi. 

Že potekajo dela pri preobrazbi tovarne mleka v mestu Modesto. Kot obrat z 'nulto porabo vode' pri svojem delu ne bo uporabljal nobenega lokalnega vira sveže vode. 

modesto-factory

Ta projekt, vreden 7 milijonov CHF, naj bi leta 2018, ko bo končan prinesel prihranek skorajda 286 milijonov litrov vode na leto.

V Nestléjevih tovarnah v Bakersfieldu in Tulareju se prihrani več kot 98 milijonov litrov vode vsako leto, kar dosegajo z ukrepi za ohranitev vode. To bo potencijalno za 12%  zmanjšalo absolutne letne količine vode, kolikor jo tovarne porabijo v primerjavi s porabo leta 2014. 

Izločevanje vode iz mleka pomeni, da nam ni treba uporabljati podzemnih voda. 

Nestlé Waters' tovarne za stekleničenje vode v Kaliforniji naj bi prihranile 208 milijonov litrov vode na leto. To predstavlja zmanjšanje za okrog 8% v primerjavi z letom 2014. 

Ravno tako se dela na implementaciji standarda Zveze za upravljanje voda in njihovo ohranitev (Alliance for Water Stewardship) v vsaki tovarni.

Varčevanje v treh korakih

Nestlé uporablja pristop v 3 korakih, da bi se zmanjšala poraba vode v njegovih tovarnah širom po svetu.

Predvsem inženirji iščejo poti, kako naj optimizirajo obstoječe proizvodne procese, da bi zmanjšali porabo vode.  Drugo, izumljajo se možnosti, da se ponovno izkorišča že porabljena voda. V tretji fazi se uporablja inovativna metoda za ločevanje vode iz surovin in njeno recikliranje. Tovarna z 'nultom porabo vode' predstavlja primer inovacij tretje faze.

Od leta 2010 naprej smo zmanjšali porabo vode za 16%. 

Ta pristop treh korakov se uporablja v več kot 80 tovarnah širom po svetu, kar omogoča skupno zmanjšanje porabe vode za 16% od leta 2010 naprej.

V celotni družbi Nestlé obstoji 516 projektov varčevanja z vodo v njenih tovarnah, s čimer je dosežen prihranek 3,7 milijona m3 vode vsako leto. To ustreza količini 1500 olimpijskih bazenov.

Globalna organizacija za raziskovanje World Resources Institute ravno tako pomaga družbi Nestlé, da varčuje z vodo, tako da zagotavlja, da je upravljanje z vodo tako v družbenem kot v ekonomskem pomenu blagodejno za varstvo življenjskega okolja.  

Inovacije in skrbno upravljanje so prispevali k temu, da Družba Nestlé v obdobju od leta 2010 do leta 2017 za tretjino zmanjša črpanje vode na tono izdelka. Vendar pa to delo še niti približno ni končano. Družba nenehno raziskuje načine, na katere naj bi izkoriščala vire in je posvečena nadaljnim prizadevanjem v interesu povečanja učinkovitosti in zmanjšanja vseh vrst odpadkov, kjer koli je to možno.