Sort by
Sort by

Priporočila za prehrano dojenčkov in majhnih otrok

Kakšne so navade dojenčkov in majhnih otrok, ko gre za njihovo prehrano in njihove aktivnosti

Priporočila za prehrano dojenčkov in majhnih otrok
Ko v vsakdanjem življenju vedno nekam hitite, nakako pozabite ali prezrete, da preverite nekatere ’pomembne reči’. Kako naj vemo, ali ima naša družina zdrave navade? Na srečo utegne nova publikacija malo bolj osvetliti dejstvo, kako se to odraža na dojenčke in majhne otroke.

Revija Ameriškega centra za kontrolo bolezni in preprečevanje kroničnih bolezni je objavila rezultate Študije o prehrani dojenčkov in majhnih otrok (Feeding Infants and Toddlers Study - FITS). FITS je največja ameriška anketa o načinu hranjenja dojenčkov in majhnih otrok, prehrani in načinu življenja, z žariščem na otrocih od 0–4 leta starosti. Študija se v enem delu ukvarja z vprašanjem, kako otroci dojemajo, kaj so zdrave navade pri otrocih.

Pomembno je, kako starši gledajo na prehrano in aktivnost svojih otrok. Njihovi pogledi odločajo o načinu, po katerem se družine prizadevajo izpolniti priporočila v zvezi s prehrano in telesno aktivnostjo. Ta študija proučuje percepcijo staršev in obnašanje otrok, upoštevajoč priporočila Projekta Ameriške akademije pediatrov (AAP) za zdravo in aktivno družinsko življenje - American Academy of Pediatrics (AAP) Healthy Active Living for Families, ki podpira Nestlé Institut za prehrano. Pa poglejmo, kako se starši v dejanskem življenju vedejo glede na priporočila: 

Sadje in zelenjava

Fruit & veg

Priporočilo: servirajte sadje in zelenjavo pet krat na dan

S študijo je ugotovoljeno: večina staršev misli, da njihovi otroci jejo dovolj sadja in zelenjave. Pravzaprav je samo 30% predškolskih otrok po priporočilu jedlo sadje in zelenjavo pet krat na dan. 

Čas preživet pred zaslonom

Screen time

Priporočilo: omejite čas pred zaslonom na dve uri na dan za otroke starejše od dveh let. Otroci pod dvema letoma starosti pa sploh ne bi smeli časa preživljati pred zaslonom. 

S študijo je ugotovljeno: samo 2% majhnih otrok je izpolnjevalo priporočilo, da sploh ni treba preživljati časa pred zaslonom, vendar je 79% predšolskih otrok izpolnjevalo priporočilo o omejitvi, da pred zaslonom prebijejo dve uri ali manj dnevno. 

Telesna aktivnost

Telesna aktivnost

Priporočilo: Prizadevajte si, da otroci preživijo vsaj eno uro dnevno telesno aktivni. 

S študijo je ugotovljeno: okrog 56% majhnih otrok in 71% otrok predškolske starosti je izpolnjevalo priporočilo, da telesno aktivno prebijejo vsaj eno uro dnevno. 

Zaslajeni napitki

Sugary drinks

Priporočilo: Omejite uživanje zaslajenih napitkov

S študijo je ugotovljeno: okrog 56% majhnih otrok in 52% otrok predšolske starosti je izpolnjevalo priporočilo o omejitvi uživanja zaslajenih napitkov. 

Na podlagi teh rezultatov vemo, da majhni otroci in predšolski otroci ne izpolnjujejo nekaterih izmed priporočil v zvezi s prehrano in telesno aktivnostjo. Starše je resnično treba pohvaliti glede izpolnjevanja priporočil, ko gre za telesne aktivnosti in da natančno opažajo, da postaja prehrana njihovih otrok z odraščanjem čedalje bolj nezdrava. Vendar pa obstoji potreba po več poučevanja o specifičnih vrstah obnašanja, kjer se priporočila ne izpolnjujejo. "Naši rezultati kažejo, da je staršem potrebno več poučevanja in smernic glede številnih vidikov zdrave prehrane," je izjavila je dr. Denise Deming, višja glavna znanstvenica v FITS ZDA.

Staršem je potrebno više poučevanja in smernic glede štvilnih vidikov zdrave prehrane
Denise Deming, višja glavna znanstvenica v FITS ZDA

FITS raziskovanje izpopolnjuje pomembno vrzel v informacijah. To raziskovanje podpira Gerberjeva prizadevanja, da bodo vodilni pri prispevanju k prehrani dojenčkov, majhnih otrok in predšoslkih otrok. Na podlagi zbranih podatkov Gerber zagotavlja hranljive izdelke na podlagi znanstvenih dosežkov in take, ki izpolnjujejo pogoje, ki veljajo za zdravo hrano. Na terenu se trenutno izvaja nova FITS študija i zbirajo se podatki za več kot 3000 dojenčkov in majhnih otrok. Novi podatki bodo izpopolnili naše znanje o številnih vidikih prehrane in načina življenja majhnih otrok.