Sort by
Sort by

Rastlinske beljakovine

Alternativa za meso, ki je dobra za vaše zdravje in planet

Rastlinske beljakovine

Duncan Pollard, vodja akterjev v interesu trajnostnega razvoja družbe Nestlé

Redko se zgodi, da pride ideja ali rešitev, ki reši različne težave, s katerimi se sooča svet. Rastlinske beljakovine so ene izmed teh. Ne glede na to, ali vas skrbi zdravje ljudi, dobro počutje živali, krčenje gozdov ali podnebne spremembe (ali vse to), uživanje več rastlinskih beljakovin lahko ponudi preprost (in okusen) način, da pozitivno prispevate k njihovemu reševanju.

Prehrambeni sistem se spreminja. Vedno se spreminja, zdaj pa se mora spremeniti, da zmanjša odpadke in optimizira uporabo rastlinskih beljakovin. Takšni izzivi so privedli do tega, da je Svetovni poslovni svet za trajnostni razvoj, katerega član je Nestlé, pripravil za nov program, imenovan FReSH - Reforma hrane za trajnost in zdravje. FReSH se bo osredotočil na rešitve, ki jih podjetja lahko prinesejo, in beljakovine bodo v središču

Zeliščne rastlinske beljakovine

Vendar pa je treba v beljakovinski razpravi upoštevati nekaj nihanj. Menim, da ne gre za zaustavitev uživanja živalskih beljakovin. Živali igrajo pomembno vlogo pri gradnji zdravja tal, ekološki ali blizu sistemom kmetovanja narave pa živali so potrebne kot del rotacije pridelka. Goveje meso hranjeno s travo je torej dobro, verjamem, da moramo postopno opustiti. Doseči moramo ravnovesje - živalske in rastlinske beljakovine ter novi beljakovinski izvori. Te razlike so lahko v različnih državah različne.

Prav tako ne gre za promocijo rastlinskih beljakovin izključno na podlagi trditev o trajnosti. Kot kažejo številna poročila o tržnih raziskavah, je to vedno večji segment trga. Danes je veliko lažje najti vegetarijanske možnosti v supermarketih in restavracijah v primerjavi z desetimi ali celo petimi leti. Nekatere restavracije so rastlinske jedi celo nehale navajati pod ločenim „vegetarijanskim“ naslovom, ki prikazuje, kako dihotomija mesa v primerjavi z vegetarijanci hitro postaja lažna in se je spremenila v poslovno priložnost. V podjetju Nestlé v svoj portfelj dodajamo več rastlinskih izdelkov kot odziv na povečano povpraševanje. Del naših prizadevanj je, da potrošnikom ponudimo okusnejše in bolj zdrave izbire. Prav tako smo del Protein Challenge 2040, ki združuje skupino podjetij in organizacij civilne družbe, da bi spodbudili bolj uravnotežen pristop k pridobivanju beljakovin. 

Rastlinske beljakovine

Vse to naredi nedavno poročilo, ki ga je objavil FAIRR zelo pravočasno. "Rastlinski dobički" ne gledajo samo na to, kaj lahko podjetja in počnejo za promocijo rastlinskih beljakovin, temveč jih trdno pozicionirajo v vesolje vlagateljev. Veseli me, da so me prosili za uvod.

Za nas v prehranski industriji je izziv preprost. Obroki, ki temeljijo na rastlinskih beljakovinah, moramo biti tako vseprisotni in enostavni za pripravo kot mesne jedi. Posledica tega bodo bolj zdrave populacije, boljše počutje živali in manjši vpliv na planet. 


Duncan vodi Nestlé delo pri razvoju rešitev za izboljšanje trajnostnega delovanja podjetja in pristopov k ustvarjanju skupne vrednosti, zlasti na področjih odgovornega pridobivanja surovin in razvoja podeželja.