Sort by
Sort by

Zmanjšanje živilskega odpada

Postanite heroj  “nultega” ustvarjanja živilskega odpada
Zmanjšanje živilskega odpada
Povsod po svetu, celo tretjina skupne količine hrane, proizvedene, da bi jo porabili ljudje, se vsako leto bodisi izgubi ali pa vrže proč. Za hrano, ki jo kupujemo je potrebna voda, elektrika in embalaža in, ali mora zares vsa ta hrana končati v kanti za odpadke?

U razvitih državah 40% živilskega odpada nastane na ravni prodaje na drobno in potrošnikov. Ni dovolj načrtovanja pred odhodom po nakupih in pred kuhanjem in tudi ne razumevanja, kaj pravzaprav pomenijo datumi "najbolje u/porabiti pred " in "u/porabiti do" na deklaracijah, rezultat tega pa je, da se mečejo stran povsem užitna živila. 

V bistvu se lahko polovica živil, ki jih vržemo v kanto za odpadke lahko poje. Številni vitamini in minerali, ki so zdaj pod priporočenimi količinami – kot je kalcij, železo in vitamin B12 – se izgubijo v znatnih količnah v hrani, ki jo odvržemo. 

88% zmanjšanje odpada iz naših tovarn od leta 2007 

Prerečevanje ustvarjanja živilskega odpada je dobro za gospodarstvo, naše zdravje in planet. Toda niso samo potrošniki in trgovci na drobno ti, ki lahko kaj storijo. 

Družbe za proizvodnjo hrane, kot je Nestlé, imajo seveda tudi svojo vlogo tako, da anticipirajo povpraševanje po izdelkih, tako da bi lahko preprečile pretirano proizvodnjo ali tako, da izdelujejo učinkovitejšo embalažo, da bi se hrana manj kvarila in bila izpostavljena poškodbam.

Od leta 2007 je družba zmanjšala odpad iz svojih tovarn za 88%. Poleg tega si prizadeva, da do leta 2030 za polovico zmanjša celotno izgubo hrane in s tem podpira Cilj 12 Združenih narodov za trajnostni razvoj in odgovorno potrošnjo in proizvodnjo, pri tem pa opozarja na ta problem prek organizacij, kot je Champions 12.3.

Da bi pomogal potrošnikom zmanjšati živilski odpad, Nestlé dela na tem, da naredi enostavnejše deklaracije izdelkov. 

Vsi mi lahko zmanjšamo količino živilskega odpada, pogosto celo z najmanjšim naporom. Zakaj ne bi s tem začeli tako, da bomo ustvarjalni v kuhinji. 

Poskusite narediti juho iz ostankov zelenjave ali smutije iz že ovenelega sadja. Lahko je spremeniti ostanke hrane v okusne in hranljive obroke.  

quiche-salad-banner

Tukaj podajamo enostaven recept za kiš (quiche) iz ostankov zelenjave:

Sestavine

•    1 Buitoni testo za kiš (ali 230g listnatega testa)
•    2 pora
•    1 zelena paprika
•    1 rdeča paprika
•    1 jajčevec
•    1 bučka
•    1 krogla mocarele
•    3 jajca
•    200 ml (1 kozarec) zgoščenega mleka
•    malo origana
•    3 žlice oljčnega olja
•    sol in poper po želji

Način priprave

1.    Segrejte pečico na 200ºC.
2.    Narežite por na tenke kolute.
3.    Zagrejte olje v ponvi in prepražite por pri nizki temperaturi, dokler ne porumeni. 
4.    Razrežite papriko, jajčevec in bučko in jih dodajte k poru. Vse skupaj naj se praži naslednjih 5 minut. Začinite z malo soli in popra.
5.    Stepite skupaj jajca in zgoščeno mleko. Dodajte zelenjavo. Dodajte malo origana.
6.    Razrežite mocarelo na kockice. Dodajte mešanici z jajci. 
7.    Položite testo v posodo za kiš. Pritisnite testo nekajkrat z vilicami na dno in ga dobro vtisnite v obod posode. Položite mešanico v testo. 
8.    Pecite v pečici okrog 30 minut ali dokler kiš rahlo ne porumeni.