Sort by
Sort by

Vodič za zdravo prehrano

10 PRAVIL ZA PRAVILNO PREHRANO

  1. Raznovrstnost prehrane

    Raznovrstnost je zelo pomemben dejavnik pri vzdrževanju idealne telesne teže in zdravega telesa – ne obstaja živilo, ki bi lahko samostojno zadovoljilo celotne potrebe organizma. Organizem vsakodnevno potrebuje proteine, maščobe, beljakovine, vitamine, minerale, antioksidante in vlaknine ter bo optimalno deloval, ko prejme vse navedene sestavine. Zaradi tega je raznovrstna prehrana osnova zdravega prehranjevanja.
  2. Zmernost

    Pri vsakem obroku pojejte zmerno količino hrane. Organizem mogoče ne more prebaviti in porabiti tolikšne količine hrane, ki jo vnesete z enim obrokom, zato se odvečne kalorije skladiščijo. Da bi to preprečili, je potrebno zaužiti pet zmernih obrokov na dan.
  3. Uživajte dovolj žitaric, sadja in zelenjave

    Živila, kot so polnovredne žitarice, nudijo optimalno količino energije skozi dan in so zato kakovosten vir energije. Prav tako žitarice, sadje in zelenjava vsebujejo večje količine vitaminov, mineralov in dietnih vlaknin, ki imajo pozitiven skupni učinek na splošno zdravje.
  4. Dnevno popijte približno 1,5 litra tekočine

    Vsak dan naj bi popili približno 8 kozarcev vode.
  5. Vzdržujte idealno telesno težo

    Idealna telesna teža je individualna in je odvisna od antropometrijskih mer. Da bi telo izgorevalo čim več energije in bilo vitalno, se priporočata vsakodnevna telesna aktivnost in uživanje uravnotežene prehrane.
  6. Dan začnite z zajtrkom

    Pogosto lahko slišimo, da je zajtrk najpomembnejši obrok. Vsi obroki so enako pomembni, vendar z zajtrkom omogočate svojemu organizmu vir energije in hranljivih snovi zjutraj, kajti potreba po energiji je največja na začetku dneva.
  7. Redni obroki

    Preskakovanje obrokov lahko privede do nekontrolirane lakote, ki ima ponavadi za posledico prenajedanje. S takšnim ritmom prehrane škodujemo telesu, da zadrži ali pridobi idealno telesno težo. Dnevno je potrebno zaužiti pet obrokov: zajtrk, prvo malica, kosilo, drugo malico in večerjo. Malice so medobroki, ki bi naj imele manjšo energijsko vrednost od treh glavnih obrokov.
  8. Zmanjšajte vnos nasičenih maščobnih kislin

    Nasičene maščobne kisline so v današnjem času vzrok za večino krvožilnih obolenj, vendar jih organizem vseeno potrebuje. Da bi preprečili negativen učinek nasičenih maščobnih kislin, je potrebno prehrano obogatiti z vnosom nenasičenih maščobnih kislin in biti telesno aktivni.
  9. Manj slano

    V današnjem času je sol postala problem zaradi vse bolj pogostega visokega pritiska (hipertenzije). Glede na to, da se sol vsakodnevno uporablja v gospodinjstvu in je v mnogo izdelkih na trgu, je vse težje obdržati optimalen krvni pritisk. Priporočen dnevni vnos soli je 6 g.
  10. Bodite telesno aktivni

    Danes se telesna aktivnost pogosto zanemarja zaradi »pisarniškega« načina življenja. Da bi obdržali vitalnost mišične mase, je nujna redna telesna aktivnost. Vsakodnevna telesna aktivnost je esencialni dejavnik zdravja in dolgega življenja.